курорт Огняново - Посетете

Делчево

Село Делчево, община Гоце Делчев има своеобразен архитектурен облик, съчетан със стръмния терен, амфитеатралното разположение на къщите и тесните улички, покрити с калдаръм. Повечето от жилищните сгради са строени в края на XVI и началото на XVII век. Къщите са с еркерно наддаване на втория етаж, като на много места скалите се използват за зидове на първия етаж. 27 от къщите са регистрирани като паметници на културата. В селото има църква “Успение Богородично”, построена през 1838 г. като трикорабна каменна постройка с галерия от юг и купол на централния кораб. С художествена стойност в интериора на църквата се отличава рисуваният дървен иконостас с 10 сцени от Шестоднева, изобразени върху подиконните пана (XIX в.), стари царски двери (края на XVI - XVII в.) и иконите (66 на брой XIX в)
Село Делчево е възрожденски архитектурен ансамбъл с национално и международно значение: 64 паметника на културата, в това число 31 в центъра, включително стария площад и около църквата “Успение Богороднично

 


Ковачевица

Село Ковачевица е разположено високо, по стръмните западни склонове на Дъбрашкия дял на Западните Родопи. Намира се на 23 км североизточно от гр. Гоце Делчев и на 17 км северно от с. Гърмен, на 1020 м надморска височина. Ковачевица е една от националните архитектурни легенди на България. Построено в суровите условия на високопланинска среда, но с мек средиземноморски климат, до поречието на р. Канина (Кървава), село Ковачевица смайва погледа с невероятното си архитектурно богатство.
Оскъдният, скалист терен е отвоюован от всяка къща с истински строителен подвиг на много поколения.

Още с първите заселници възниква уникалният тип на компактно жилищно строителство редово или ансамблово, от група къщи, наричани "братски". Сгъстеното пространство между тях ситуира тясни стръмни улички със специфична планировка и оригинална каменна настилка. Общият архитектурен стил, които може да бъде определен като "възрожденски" е толкова уникален, че няма аналог в българската архитектура. Ковачевица е безценен исторически комплекс, обявяван за "Исторически и архитектурен резерват - КОВАЧЕВИЦА". Посещава се от български и чужди туристи.


Никополис Ад Нестум

Изключително ценен исторически паметник представляват руините на римския град Никополис ад Нестум (IV век от н.е.) - чието име носи  хотела, намиращи се само на 5 минути път с кола от селото. Това е един от най-големите римски градове от началото на Новата ера. Построен е от император Траян през 105 г. от н. е. В превод името означава "Град на победата на река Места". През следващите векове градът става център на областта и това се доказва от разкритата християнска църква с красиви мозайки.

 


 

VIP партньори

Полезни Връзки